Voiko opiskeleminen olla kivaa?

Se yleinen asenne opiskelua kohtaan on se että opiskelu on ärsyttävää eikä sitä jaksa, pelkkää ajan hukkaa. Näin minullakin oli tapana ajatella kunnes lukion jälkeen päätin lähtä opiskelemaan Lontooseen psykologiaa ja maksaa siitä kun Suomessa saman tutkinnon (hieman eri sisällöllä kuitenkin) olisi saanut ilmaiseksi. Ihmisillä on ehkä vähän tapana ajatella että ”jotkut ihmiset vaan on viisampia ja siksi ne nyt vaan pistää enemmän aikaa opiskeluun, mutta en minä itse sellaiseen pysty vaikka yrittäisinkin.” Tämä ei kuitenkaan ole totta. Jokainen meistä voi oppia siihen, että pistää aikaa opiskeluun ilman että se tuntuu epämukavalta tai ärysttävältä. Itselläni oli ennen aina tapana viivytellä opiskelemista ja jättää kaikki viime tipalle. Nyt olen oppinut siihen että opiskelen joka päivä ja se on oikeastaan aika kivaa. Olen myös alkanut lukemaan ja opiskelemaan aineita joita koulussa ei minulle opeteta mutta haluan oppia niistä joka tapauksessa.

Yksi iso tekijä on tottakai se että pitääkö siitä aineesta mitä pitäisi opiskella. Lukiossa muistan että joihinkin kokeisiin luki enemmän kuin toisiin, koska niistä aineista vain piti enemmän. Silloin kun jostain aiheesta oikeasti pitää, haluaa siitä myös oppia uutta ja näin sen opiskelu on mukavaa ja innostavaa. Joskus meidän kaikkien kuitenkin pitää pistää aikaa sellaisten aiheiden opiskeluun mitkä ei meitä ehkä kiinostakkaan. Silloin pitää yrittää ajatella sitä sen vaikutusta pidemmällä tähtäimellä. Voi ajatella että ne arvosanat tulee vaikuttamaan tulevaisuuden suunitelmiin tai jatko-opintoihin. Jos ei kuitenkaan ole tietoa siitä mitä ehkä tulevaisuudessa haluaa tehdä, niin asiaa kannattaa ajatella siltä kannalta että oppii uutta, ja sitä tietoa tulee todennäköisesti tarvitsemaan joskus tulevaisuudessa, vaikkei se ehkä sillä hetkellä siltä tunnukkaan.

Toinen asia mitä kannattaa miettiä on se että kenelle sinä opiskelet. Opiseletko sinä siksi että juuri sinä haluat, vai siksi että joku pakottaa sinua opiskelemaan. Jos ajatusmalli on se että opiskelemisesta ei hyödy itse mitenkään ja sitä tekee vain miellyttääkseen muita, niin sitten se ei koskan tule olemaan kivaa. Pitää alkaa ajattelemaan asiaa niin, että haluaa opiskella ja haluaa oppia uutta itsensä takia.

Jokainen meistä on erilainen. Joillekin tietynlaiset tavat opiskella toimii paremmin kuin toisille. Mitkä tavat mulle sitten toimii? Yksi asia mitä kannattaa miettiä on musiikin kuuntelu samalla kuin opiskelee. Joillekin se toimii, mutta minulle se vaikeuttaa opiskelemista. Jos minulla soi musiikki taustalla, en pysty kunnolla keskittymään ja selailen vain puhelinta. Mitä olen kuitenkin huomannut että en myöskään jaksa opiskella jos on ihan hiljaista. Siksi minulla yleensä pyöriikin Netflix tai Youtube taustalla. Yritän löytää taustalle aina jotain sellaista pyörimään mikä ei ole ihan super kiinostavaa, etten vain jää sitä pelkästään tuijottamaan.

Jos aina istuu vain samassa paikassa samojen seinien ympäröimänä kun opiskelee niin se käy nopeasti todella tylsäksi. Itse olen oppinut nyt siihen, että lähden vaikka johonkin kahvilaan tai menen vaikka koulun kirjastoon opiskelemaan. Joskus menen puistoon, tai jos opiskelen kotona niin ihan vain sekin että välillä istun sängyllä ja välillä vaihda pöydän ääreen. Joskus juon teetä tai syön jotai naposteltavaa samalla. Näin opiskeleminen ei tunnu niin tylsältä. Silloin kun lähden kotoa ja menen jonnekkin muualle opiskelemaan niin siinä samalla saa myös raitista ilmaa ja tietyllä tavalla nollattua aivot että jaksaa taas lukea ja kirjoittaa.

Latasin myös puhelimeen sovelluksen nimeltä FOREST, siihen saa laitettua ajastimen ja silloin kun se on päällä ei voi käyttää puhelinta. Tämä on auttanut mua tosi paljon sen kanssa että kun opiskelee, mutta sitten saakin kaverilta viestin niin ei heti tartu puhelimeen kiinni, vaan pystyy odottamaan siihen asti että pitää tauon opiskelusta. Aikatauluttaminen ja tauot, se onkin toinen juttu mikä on auttanut paljon. Olen oppinut siihen että opiskelen 30-60min ja sitten pidän 15-30min tauon, joskus jopa 1h tauon. Kun tietää, että sen puolen tunnin päästä voi taas tarkistaa viestit tai katsoa jakson Netflixiä, niin on paljon mukavampaa opiskella.

Yksi asia mikä myös on minua helpottanut on se että kaikki koulujutut ja paperit on järjestyksessä. Jokaiselle aineelle on omat kansiot ja muistiinpanot on hyvin tehty, joten sitten kun tulee tarve taas ne löytää, ei niitä tarvitse kauaa etsiä. Kun voisi melkein ylepästi näyttää kaikille kuinka järjestyksessä kaikki paperit ja muistiinpanot on, siitä tulee itsellekkin paljon parempi mieli.

Lyhyesti ja ytimekkäästi siis tässä on miten opiskelemisesta voi tehdä miellyttävää:

1. Opiskelee siksi että haluaa itse oppia uutta.

2. Ei opiskele miellyttääkseen muita.

3. Ajattelee miten se vaikuttaa omaan tulevaisuuteen.

4. Kokeilee opiskella täydessä hiljaisuudessa, musiikkia taustalla tai Netflix taustalla.

5. Aikatauluttaa opiskelemisen ja muistaa pitää tauot.

6. Syö jotain naposteltavaa samalla.

7. Lukitsee puhelimen siksi aikaa kun opiskelee.

8. Opiskelee eri paikoissa eikä aina samojen seinien sisällä.

Itselleni ehkä tärkeimmät näistä on ne että opiskelee eri paikoissa ja käy ulkona, sekä se että lukitsee oman puhelimen siksi aikaa kun opiskelee. Näiden muutoksien myötä myös itsellä ainakin tulee melkein hinku opiskella. Kokonaiset vapaapäivät ilman minkäälaista opiskelua tuntuvat tylsältä. Opiskelemisen ei tarvitse olla mitään pakko pullaa vaan se voi tosiaan olla ihan mukavaakin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s